Eet mee met de seizoenen
Eet mee met de seizoenen
De natuur is een bijzonder fenomeen en we kunnen er ontzettend veel van leren.
Zo geeft de natuur duidelijke aanwijzingen waar bepaalde voedingsmiddelen goed voor zijn.
- Zo lijkt een doorgesneden wortel bijvoorbeeld op de iris van ons oog. Zoals al vele studies hebben uitgewezen weten we dat betacaroteen ( de voorloper van vitamine A ) als een sterke antioxidant werkt in het oog en nachtblindheid kan verminderen. Betacaroteen is relatief veel in de wortel aanwezig.
- Walnoten zijn ook een mooi voorbeeld. Een gepelde walnoot lijkt om 2 hersenhelften van een mens. Na jarenlang onderzoek staat vast dat walnoten stoffen bevatten, die inderdaad zorgen voor een goede hersenfunctie.
De komende tijd zullen we meer van deze weetjes met jullie gaan delen om op die manier meer te leren over wat echte, natuurlijke producten ons te bieden hebben.
Tijdens deze blog wil ik jullie meenemen in het mee-eten in de seizoenen.
Over de hele wereld bepalen seizoensinvloeden ons levensritme. Tegenwoordig merken we daar niet meer zoveel van. We eten het hele jaar door exotisch fruit en veel groentes worden in de winter uit het buitenland geïmporteerd.
Het is tegenwoordig een hele kunst om erachter te komen welke groente of fruit in welk seizoen groeien. 😉
De reden dat we jullie dit uit willen leggen komt omdat je uit seizoensgebonden groente en fruit veel meer vitamine en voedingsstoffen kan halen. Ze zijn geproduceerd in Nederland of in onze buurlanden, hebben dus geen hele reis hoeven doorstaan en dus ook nog eens beter voor het milieu.
Onze maag en darmen vinden al die onrijpe groenten en fruit ( uit het buitenland ) niet prettig om te verteren en dit kan zorgen voor een opgeblazen gevoel en winderigheid. De gewassen die nu wel op natuurlijke wijze beschikbaar zijn werken juist tegen de winderigheid.
We gaan jullie per maand meenemen in de specifieke seizoen groente & fruit en leuke recepten met jullie delen.
April
Groenten
Asperge, bloemkool, Brussels lof, groene selderij, kervel, kropsla, prei, raapstelen, radijs, roodlof, rucola, spinazie, tuinkers, witlof, wortelperterselie, zeekool.
Fruit
Appel, Peer
Kruiden
Bernagie, bieslook, dille, dragon, laurier, marjolein, munt, rozemarijn, salie, tijm
Uitgelicht
Bernagie: Bernagie- of borage olie kan samen met andere vitamine omgezet in ontstekingsremmende factoren. Deze factoren verlagen de bloeddruk en zijn vaatverwijdend. Daarnaast bevat het zink, magnesium, vitamine B6 en biotine. Biotine is belangrijk voor een goede conditie van huid haar en nagels. Hoe gebruik je het? Voeg het eens toe aan je gekookte kool of gebruikt het in koude salades of dranken.
Salie: heeft een antibiotische werking. Een aftreksel van de bladeren kan werken tegen mond-, kaak-, tandvlees- en amandelproblemen. Je kunt het blad ook tegen je tanden wrijven om ze witter te maken. Salie werkt opwekkend, krampwerend en geeft een goede nachtrust. Een kopje verse salie thee kan dus zorgen dat nachtelijke kuitkrampen kunnen verminderen en dat je een betere nachtrust hebt.
Tijmolie heeft een slijmoplossende werking en kan dus erg goed ingezet worden bij vastzittende hoest of verkoudheid. Tijmolie is makkelijk toe te voegen aan een salade of warme gerechten.
We hebben voor jullie ook nog een heerlijk, simpel recept.
Makkelijk te maken en perfect voor tijdens de lunch. Op deze manier krijg je ook overdag voldoende groente binnen.
Prei – Spinazie soep
2 stuks prei
Een grote zak spinazie
2 teentjes knoflook
1 aardappel
1 bouillon blokje naar keuze
Kokosolie
Schil de aardappel en snijd deze in blokjes. Kook deze kort in een pannetje met water.
Snijd ondertussen de prei in ringen. Kook de aardappeltjes een minuutje of 5 en giet ze daarna af.
Verhit in een grote pan de kokosolie, pers de knoflook fijn en bak deze kort goudbruin.
Voeg de aardappel toe aan de knoflook en bak ook deze een paar minuutjes tot ze een licht bruin kleurtje krijgen.
Voeg dan de prei eraan toe en als deze wat geslonken in voeg je langzaam de spinazie eraan toe.
Spinazie slinkt ontzettend, vaak past er een grote zak volledig in alleen vergt het wat geduld 😉
Op het moment dat alle spinazie in de pan zit en geslonken is voeg je ongeveer 1 liter water toe. Ik houdt zelf van een water stevigere soep. Hoe dunner je de soep wil, hoe meer water je toevoegt.
Voeg ook het bouillon blokjes toe.
Laat het geheel nog langzaam een aantal minuutjes koken en mix het daarna fijn met een staafmixer.