Schoonheidsinstituut PUUR

Wij zijn een schoonheidsinstituut met verschillende specialisaties onder 1 dak op de mooie markt van Eersel.

HOME      CONTACT

Wat betekent eigenlijk orthomoleculair?

  /  Inspiration   /  Wat betekent eigenlijk orthomoleculair?

Het woord orthomoleculair kun je op delen in 2 stukken

Orthos; juist, goed of gezond

Moleculair; met betrekking tot de moleculen in het lichaam

 

In de orthomoleculaire geneeskunde is het uitgangspunt dat je aandoening eerder zal genezen wanneer concentraties vitamine, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam in de juiste verhoudingen aanwezig zijn.

Medicatie zorgen vaak voor een stabilisatie van een aandoening, maar als je stopt met deze medicatie blijven de symptomen toch aanwezig.

Voor een langdurige oplossing zullen we toch terug moeten naar de basis en een eerlijke evaluatie van onze levensstijl en onze voeding uit moeten voeren.

Een orthomoleculaire behandelwijze is een behandeling met voedingsstoffen in doseringen die vaak ver boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) uitkomen.

 

De bedoeling met orthomoleculaire voedingsleer is om je lichaam te voeden en niet te vullen.

Een klacht wordt vaak direct opgelost door het inzetten van medicatie, hiermee verdwijnt een klacht ook vaak vrij snel. Maar deze klacht komt ergens vandaan en dit is vaak goed op te lossen met de juiste voedingsstoffen, kruiden en eventueel voedingssupplementen.

We gaan tijdens een consult en eventueel een EMB bloedtest samen kijken wat de tekorten zijn in je lichaam, en deze gaan we aanvullen moet de juiste voeding.

 

Op de onderstaande afbeelding kun je goed zien hoe we werken tijdens een advies.

Het fundament van herstel en gezondheid is een goede basis voeding. Een eetpatroon gevuld met voeding die echt wat betekent voor je lichaam.

Het middenstuk van de piramide is bedoelt om een advies persoonlijk te maken, we gaan samen kijken naar je klachten en dan gaan we het fundament verder opbouwen naar jouw persoonlijke wensen en wat jouw lichaam nodig heeft.

Het topje van de piramide is bedoelt om het persoonlijk advies aan te vullen met eventueel voedingssupplementen. Mocht het zo zijn dat we uit je intake echt flinke te korten halen kan het goed zijn om deze tijdelijk aan te vullen met extra suppletie.

 

Hopelijk heb je zo een beeld bij wat een orthomoleculair advies ongeveer inhoudt.

In verdere blogs gaan we jullie nog meenemen naar wat dan goede voedingsstoffen zijn om te verwerken in je eetpatroon en wat eventuele klachten kunnen zijn die we kunnen verhelpen.

 

Hieronder vindt je een leuk recept voor de komende koude dagen..

 

Een prettige chocolademelk voor onrustige darmen.

Soms kunnen onze darmen flink van streek zijn, niet alleen bij ons maar ook bij kinderen.

In dit recept zitten geen suikers die als voedingsstoffen voor schimmels, virussen, bacteriën of parasieten gebruikt kunnen worden. Aan dit recept kun je eventueel voedingssupplementen toevoegen om het lichaam nog intensiever te voeden. Een perfect recept dus om kinderen en ook ouderen te helpen aansterken op een leuke & lekkere manier.

 

Ingrediënten

1 blik kokosmelk

250 ml amandelmelk

3 eetlepels kokosolie

250 gram grasboter zonder zout

5 eetlepels rauwe cacao

1 of 2 capsules van goede visolie met bij voorkeur een hoog gehalte aan EPA, dit werkt effectief tegen ontstekingen.

Vitamine D druppels zonder zoetstoffen

Kaneel, naar smaak toevoegen

Xylitol, naar smaak toevoegen

 

Bereiding

Smelt de kokosolie en de grasboter au bain-marie. Daarna de kokos- en amandelmelk toevoegen met de rauwe cacao. Houd de temperatuur zo laag mogelijk zodat de kokos en de boter net smelten. Doe op het laatste moment de overige ingrediënten en de eventuele extra supplementen in het mengsel.

 

Visolie

Voldoende inname van EPA en DHA kan de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en een hoog cholesterol verminderen. Ook zijn er aanwijzingen dat omega 3-vetzuren, mentale problemen zoals dementie en depressiviteit verminderen.

 

Vitamine D

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D.